Tenerife neemt maatregelen tegen de droogte
Fasnia als eerste met waterrestricties op Tenerife
Fasnia, een gemeente op Tenerife, heeft als eerste op het eiland drastische maatregelen genomen om de ernstige droogte aan te pakken. De burgemeester van Fasnia, Luis Javier González, heeft aangekondigd dat er onmiddellijke restricties worden ingevoerd op het gebruik van drinkwater.
De waterrestricties op Tenerife zijn een directe reactie op de ernstige droogtesituatie, een probleem dat zich uitstrekt over de gehele Canarische Eilanden. Ontdek meer over de waterproblematiek op de archipel.
Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de waterbevoorrading voor de bevolking te kunnen blijven garanderen. Met de zomer op komst, die naar verwachting zeer intens zal zijn, benadrukt de burgemeester de ernst van de situatie.
De getroffen restricties omvatten een verbod op:
- het gebruik van drinkwater voor het besproeien van landerijen en tuinen
- het vullen van zwembaden, tanks, vijvers of reservoirs
- het wassen van voertuigen (behalve bij tankstations)
- het reinigen van gevels
- het gebruik van stranddouches
Ook de installatie van nieuwe watermeters vallen onder de verboden activiteiten.
Tenerife staat voor historische droogte
Dit besluit volgt na de aankondiging van het Cabildo de Tenerife, het eilandbestuur, dat zij aanstaande vrijdag de noodtoestand voor water zullen uitroepen vanwege een van de warmste en droogste winters in de geschiedenis.
Volgens het besluit van de burgemeester van Fasnia zou de capaciteit van de waterreservoirs boven de 70% moeten zijn, maar momenteel is dit slechts 39%. Dit voorspelt weinig goeds voor de komende zomer.
Het is waarschijnlijk dat meer gemeenten op het eiland vergelijkbare maatregelen zullen treffen na de officiële verklaring van de noodtoestand door het Cabildo de Tenerife.
Verenigde aanpak voor waterbeheer
De president van het Cabildo, Rosa Dávila, heeft opgeroepen tot eenheid en samenwerking om deze ongekende droogte het hoofd te bieden. Zij benadrukt dat het waarborgen van water voor zowel de stedelijke bevoorrading als de landbouw van cruciaal belang is en geen politieke kleur kent.
Lees meer over het klimaat op Tenerife, beste van Europa…
Een motie zal worden voorgesteld om consensus te bereiken tussen alle politieke partijen op het eiland. Deze motie vraagt het Consejo Insular de Aguas de Tenerife en Balsas de Tenerife (Balten) om samen te werken aan maatregelen die de watervoorziening voor de bevolking en de landbouwsector moeten waarborgen, verliezen in het netwerk moeten voorkomen en het rationele gebruik van water moeten bevorderen.
Verhoogd brandgevaar door droogte op Tenerife
Naast de watercrisis die Noordoost-Tenerife teistert, vormt de aanhoudende droogte een ander significant risico: het verhoogde gevaar voor bosbranden. Manuel Miranda, adviseur van Política Territorial, Cohesión Territorial y Aguas del Gobierno de Canarias, heeft een reeks buitengewone maatregelen aangekondigd om het hoge risico op bosbranden aan te pakken.
Door een abnormaal droge winter en de ernstige droogte die de bodem van de eilanden treft, is er een extreem hoog risico op bosbranden ontstaan. Tot nu toe zijn er dit jaar al tien voorvallen van branden gemeld. Deze situatie heeft ertoe geleid dat deskundigen adviseren om een pre-alarmfase voor bosbranden te activeren als onderdeel van het Plan Especial de Protección Civil y Atención de Emergencias por Incendios Forestales (INFOCA) – Speciaal Plan voor Civiele Bescherming en Noodhulp bij Bosbranden, een maatregel die nodig is gezien de buitengewone meteorologische situatie.
De Canarische Eilanden hebben te maken met een ernstig tekort aan neerslag, met slechts 13% van de gemiddelde regenval in januari en recordbrekende temperatuurstijgingen, waardoor 2024 het warmste januari is sinds het begin van de registraties in 1961. Deze omstandigheden verhogen niet alleen het risico op bosbranden maar wijzen ook op een langdurige droogteperiode die de komende maanden waarschijnlijk niet zal verbeteren.
Om deze bedreigingen het hoofd te bieden, wordt er gewerkt aan het vormen van een technische ondersteuningsgroep bestaande uit professionals om niet alleen beleid te ontwikkelen dat de respons op branden verbetert, maar ook om de huidige situatie voortdurend te monitoren en beslissingen te nemen tijdens bluswerkzaamheden indien nodig.
Gezien deze kritieke omstandigheden is het essentieel dat er buitengewone maatregelen worden overwogen, zoals het versnellen van de goedkeuring van jaarlijkse plannen voor preventie, toezicht en het blussen van bosbranden in samenwerking met de Cabildos, of het verzoeken aan het Ministerie van Ecologische Transitie om luchtbrandbestrijdingsmiddelen, die normaal gesproken worden ingezet tijdens perioden van hoog risico, permanent in de eilanden te stationeren.