Tenerife zonder electriciteit
Nieuwe stroomstoring 15 juli 2020
Woensdag 15 juli vanaf 9u45 vond een algemene stroomuitval plaats op het eiland Tenerife. De oorzaak zou een storing in een generator in het elektriciteitsstation van Granadilla de Abona zijn.
De hulpdiensten op het eiland zeiden dat ze meer dan 1000 oproepen hebben ontvangen, als gevolg van mensen die vastzitten in liften of garages, en van ongelukken bij niet-werkende verkeerslichten. Tot nu toe hebben de hulpdiensten meer dan 450 incidenten behandeld.
In Santa Cruz kwam het tramnet tot stilstand, waarbij sommige trams op de ronde punten tot stilstand kwamen.
De politie regelde het verkeer waar de verkeerslichten niet werkten.
Ziekenhuizen en essentiële diensten melden nog geen grote storingen.
Woensdagmiddag kondigde de Cabildo van Tenerife aan dat ze een onderzoek zouden houden naar de oorzaak van de stroomstoring.
Vanaf 14u00 had men hier en daar terug electriciteit, wijzelf moesten wachten tot 17u15.
Stroomstoring zet Tenerife zonder electriciteit
De stroomstoring begon zondag 29 september om 13u11 als gevolg van een toen nog onbekend technisch probleem.
We voelden ons in de middeleeuwen, en zo merk je hoe afhankelijk je bent van de nutsvoorzieningen. Geen elektriciteit betekent geen eten kunnen maken, geen kopje koffie of thee kunnen drinken. Even naar een bar of restaurant rijden om iets te drinken of nuttigen was zinloos want het was een algemene elektriciteitsstoring, heel Tenerife was stroomloos.
WIfi in huis werkte ook niet en 4G via Movistar functioneerde heel af en toe. Maar op de zeldzame momenten dat 4G werkte, lazen we in de nieuwsberichten dat heel Tenerife geen elektriciteit had en dat het minstens zes uur zou duren vooraleer alles hersteld zou zijn.
Luchthavens blijven normaal funcioneren
Aena, de beheerder van de luchthavens, heeft erop gewezen dat de twee luchthavens van Tenerife bleven functioneren na de stroomuitval, dankzij de generatoren waarover ze beschikken.
Méér dan 759 incidenten
De hulpdiensten melden dat ze tussen 13u00 en 16u00 méér dan 759 incidenten aanpakten.
Onder meer een 70-tal interventies voor mensen die vastzaten in liften, oplossen van de vele afgaande alarmen, mensen die vastzaten in parkings of garages…
De regering van de Canarische Eilanden benadrukt dat de basis- en nooddiensten en hospitalen steeds normaal zijn blijven functioneren.
Om 19u30 terug online
Vanaf 18u00 uur hadden ongeveer 100.000 mensen weer elektriciteit en werd er verder gewerkt aan het herstel van de stroomvoorziening voor de andere gebieden, inclusief verkeerslichten en de tranvía (de tram) in het grootstedelijk gebied.
Het grootstedelijk gebied rond Santa Cruz was het eerste dat weer normaal werd, gevolgd door het noorden en zuiden van het eiland.
We waren bij de gelukkigen en hadden terug elektriciteit rond 19u30, maar verschillende zones moesten wachten tot na 22u00.
Wat was de oorzaak?
Het uitvallen om 13u11 van een spanningstransformator in het substation te Granadilla de Abona zou de oorzaak zijn van de “nul-energie” (cero energético) deze zondag. Deze uitval heeft een reactie uitgelokt in de hoofdcentrale van Las Caletillas.
Het gevolg: méér dan 467.000 klanten, zijnde alle 920.000 inwoners van Tenerife zonder stroomvoorziening.
Er wordt verder gezocht naar eventuele andere oorzaken en de reden van de storing.
Het onderzoek gaat echter verder, doch berichten op de Sociale Media over een brand of een explosie, zijn categorisch ontkend door de autoriteiten en Endesa, de elektriciteitsmaatschappij.
Het is niet de eerste keer dat het hele eiland getroffen is door een dergelijke storing, en ongetwijfeld zullen opnieuw vragen worden gesteld over hoe dit zelfs maar mogelijk is. Ook omdat het probleem opnieuw in het substation van Granadilla ontstond.
Recht op schadevergoeding
Volgens OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) heeft iedereen die méér dan vijf uur geen elektriciteit had recht op een schadevergoeding.
Volgens hun berekeningen zal je een vermindering van ongeveer 20 euro ontvangen op je factuur, en dit begin 2020.
Volgens OCU is dit veel te weinig. Heb je een grotere schade geleden, neem dan foto’s, bewaar aankooptickets enz… om dit aan te kunnen tonen (bvb. van slecht geworden voedingswaren in de diepvries, elektrische toestellen die stuk zijn gegaan, etc…).
Hier kan je een klacht neerleggen.