Teide zonder sneeuw
De Teide zonder sneeuw – een historisch moment
Voor het eerst in meer dan honderd jaar, sinds 1916 om precies te zijn, heeft de piek van de Teide op Tenerife geen sneeuw gezien. Dit fenomeen markeert een uitzonderlijke winter op het eiland, waar traditioneel sneeuwval niet ongewoon is.
De Spaanse meteorologische dienst, Aemet, bevestigt dat deze winter, die loopt van 1 december tot 29 februari, de warmste is geweest sinds 1961, met een gemiddelde temperatuur van 17,7°C. Dit is 2,5°C boven het normale gemiddelde, een seizoen dat werd gedomineerd door de constante aanwezigheid van calima (stof in de lucht) en een tekort aan neerslag.
Extreme warmte en droogte typeren het seizoen
De Canarische Eilanden hebben een “zeer warm” winterseizoen ervaren, met in bepaalde gebieden zelfs “extreem warme” temperaturen. De gemiddelde temperatuur in de provincie Las Palmas bereikte 18,9°C, wat 2,4°C hoger is dan normaal, terwijl Santa Cruz de Tenerife een gemiddelde van 16,3°C noteerde, 2,6°C boven het gemiddelde.
De maanden december tot februari braken records als de warmste sinds het begin van de metingen in 1961.
De hoogste temperatuur deze winter werd gemeten op 16 januari in La Oliva (Fuerteventura), met een uitzonderlijke 31,7°C. Tegenovergesteld waren de koudste dagen in december op de vlaktes van El Teide, met temperaturen dalend tot -3,8°C. Het weerbericht op de top van El Teide lees je op deze pagina.
Per maand was de gemiddelde temperatuur op de Canarische Eilanden:
- december 17,2ºC (+1,3ºC) – de op drie na warmste december sinds 1961.
- januari 17,9ºC (+3,1ºC) – de warmste.
- februari 17,9ºC (+3ºC) – ook de warmste.
Lees hier hoe extreme weersomstandigheden invloed hebben op de watervoorraad op de Canarische eilanden.
Calima en weinig neerslag
De winter kenmerkte zich door een “zeer droog” karakter, de zevende droogste sinds 1961, met slechts 36,6 mm neerslag, wat neerkomt op slechts 28% van de verwachte hoeveelheid voor deze maanden.
Bovendien werd het seizoen gedomineerd door de aanhoudende aanwezigheid van stof in de lucht, met tot zes dagen van intense calima, terwijl het gemiddelde voor de periode 1991-2022 op 4,2 dagen ligt.
Slechts twaalf dagen van de winter waren vrij van calima, wat betekent dat 85% van de tijd stof in de lucht aanwezig was.
Wat betreft de zeetemperatuur, deze lag in de Canarische Eilanden gedurende de winter gemiddeld op 21,7°C, wat 1,6°C hoger is dan gebruikelijk.