Ruta del Agua – Adeje

Ruta del Agua Adeje - uitbeelding van het leven zoals het was rond water

Ruta del Agua – Oorsprong en Geschiedenis

De gemeente Adeje heeft al eeuwenlang een bijzondere en hechte relatie met water onderhouden. Water was vroeger niet alleen essentieel voor de landbouw en consumptie, maar ook voor de economische ontwikkeling van de gemeente en het bepaalde de levenswijze van haar inwoners. Deze historische band met water blijft een belangrijk aspect voor het welzijn van Adeje en haar bewoners.

De Barranco del Infierno, die de oude stad domineert, vervulde een belangrijke functie door de inwoners toegang te bieden tot dit kostbare element in een van nature droog gebied als het zuiden van Tenerife, dankzij de bijna constante watertoevoer.

De aanwezigheid ervan komt tot uiting in het bestaan van een groot aantal galerijen, de Barranco del Infierno (het ravijn van de hel), herinneringen aan oude molens, suikermolens, waterputten, regenreservoirs, verschillende vormen van kanalisatie en andere systemen om het water naar het dorp te leiden.

De etnografische herdenking is een verwijzing naar de cultuur van het water en een eerbetoon aan de generaties die eeuwenlang hun leven verbonden hebben aan het bestaan van deze noodzakelijke hulpbron. Elk jaar organiseert de folkloristische schoolgroep van de gemeente Adeje de Ruta del Agua, waarin water de schakel is tussen ambachten, huishoudelijke taken, kanalisatie en distributieformules.

Al het culturele erfgoed rond het vloeibare element wordt getoond in “beelden” zoals het wassen van wol, het overbrengen van dieren en een groot aantal traditionele taferelen.

Traditionele gastronomie, betrokkenheid van de buurt, de beschrijving van de werkzaamheden in het Spaans en Engels ter verhoging van het toeristisch amusement, ondersteunen het werk van deze gemeentelijke schoolgroep in haar jaarlijkse eerbetoon aan het water.

De fontein van de Drie Stralen

De fontein van de drie stralen, Los Tres Chorros, in Adeje
Deel van de Ruta del Agua

Aan het einde van de 19e eeuw, na de afschaffing van de landvoogdij, werd een reeks verbeteringen aangebracht aan de diensten en openbare werken in de stad.

Zo werd in 1890 de openbare fontein “Los Tres Chorros” gebouwd in de Calle de Los Molinos, een openbare weg die afdaalt van het ravijn Barranco del Infierno.

De fontein van de “Los Tres Chorros” vormde een hele hydraulische infrastructuur die het water van de Barranco del Infierno kanaliseerde. Van hieruit werd het water met kruiken opgevangen en per ezel naar hun huizen vervoerd. Dit transport werd ook uitgevoerd door de waterdragers, vrouwen die een fundamentele sociale rol speelden in de precaire manier van leven.

Waar en Wanneer?

Enkele foto's van de Ruta del Agua 2023

De Ruta del Agua is opgericht in maart 1988 en vindt plaats tijdens het weekend voor of na 22 maart, ter gelegenheid van de Wereldwaterdag, in Adeje Casco, gewoonlijk wordt er om 11u00 samengekomen aan de ingang van de Barranco del Infierno.

Enscenering van een samenleving rond water

Dit initiatief illustreert de symboliek en de geschiedenis van de samenleving van Adeje, die nauw verweven is met en afhankelijk is van deze bron. De enscenering vindt plaats langs de route die het stromend water van de Barranco del Infierno volgt tot aan het historische stadscentrum.

Op de route worden alle gebouwen en installaties bezocht die verband houden met water, waarbij wordt uitgebeeld hoe het leven rond deze historische elementen zou kunnen zijn geweest.

U ziet waterdragers, wasvrouwen, koks, ezeldrijvers, boeren, kanaalwerkers, metselaars of broeders, die hun beroep uitoefenen, evenals andere dagelijkse bezigheden zoals het verven van stoffen, het wassen, dorsen en schoonmaken van koren, het melken van dieren, het schuren van borden, het werken met wol, het verzorgen van dieren, het verkopen van varkens, enz.

Ruta del Agua in 2 talen, Spaans en Engels

De dramatisering wordt zowel in het Spaans als in het Engels verteld, waarbij de scène en de historische waarde ervan worden toegelicht en het belang van het culturele erfgoed wordt benadrukt.

Tijdens de rondleiding krijgt u tevens de gelegenheid om een bezoek te brengen aan een kleine tentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt voor elke editie zorgvuldig samengesteld, waarbij een specifiek thema centraal staat. De tentoongestelde stukken bestaan uit authentieke items uit verschillende periodes, die doorgaans in de lokale huizen worden gebruikt. De organiserende groep is verantwoordelijk voor de keuze van het thema en zodra deze is vastgesteld, wordt er hard gewerkt om de benodigde items te verkrijgen. Hierbij wordt samengewerkt met personen binnen de gemeenschap die bereid zijn om hun items uit te lenen voor het evenement.

Het bijwonen van de route is geheel gratis en wordt georganiseerd door de Folkloreschoolgroep van Adeje.

Het decor van de route is opgedeeld in twee afzonderlijke delen:

  • Het eerste deel, dat de 18e-eeuwse samenleving weergeeft, wordt opgevoerd in het oudste gedeelte van de oude stad.
  • Het tweede deel, dat zich afspeelt in het modernere gedeelte, toont kleding van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Degustatie van traditionele producten

Bezoekers krijgen ook een proeverij van traditionele producten aangeboden, waarbij een groep ouderen uit de gemeente meewerkt aan de bereiding van gerechten zoals:

  • ñame con miel de abeja (jam met honing)
  • gofio amasado con miel y almendras (gofio gekneed met honing en amandelen)
  • tafeña de trigo (geroosterde tarwe, die wordt bewaard om als zoete lekkernij in granulaatvorm te worden gegeten)
  • lokale wijn

Het zuiden van Tenerife, bijna altijd dor en droog, biedt historische boomgaarden die groeien onder de bescherming van de aanwezigheid van water. Deze etnografische reddingsactiviteit is een voorbeeld van het voortdurende eerbetoon van de mensheid aan de hulpbron die ons leven geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…