Bewonersinitiatief zorgt voor opknapbeurt Ten-Bel
Een nieuwe glans voor Costa del Silencio
Sinds afgelopen september is een groep van 40 buurtbewoners actief bezig met het verfraaien van Ten-Bel Costa del Silencio, Tenerife. Ze hebben zich toegelegd op het opruimen van afval, puin en plastic op braakliggende terreinen en op privégronden.
Dit initiatief, gestart door de Belgische Hannelore Ottevaere, toont de kracht van gemeenschapszin. Hannelore Ottevaere, die het zat was de vervuiling rond de het appartementencomplex Chayofita te zien tijdens het uitlaten van haar honden. Ze besloot een stap vooruit te zetten en begon samen met haar dochter blikjes, flessen en plastic te verwijderen dat verstrikt zat in de cactussen.
Van schoonmaak tot tuinonderhoud
De vrijwilligers, waaronder Italianen, Belgen, een Duitser, een Cubaan en een Canario, gaan verder dan enkel schoonmaken. Drie middagen per week zetten ze zich in voor tuinonderhoud, zoals snoeiwerk, het repareren en schilderen van bankjes, muren en trappen in Ten-Bel. Deze emblematische privé-urbanisatie, die in de jaren ’70 en ’80 een droomlocatie was voor zowel locals als buitenlanders, krijgt dankzij deze inzet langzaam maar zeker haar glans terug.
Samenwerking met de gemeente
De drijvende kracht achter dit project, Hannelore Ottevaere, benadrukte de samenwerking met de gemeente Arona, die het initiatief ondersteunt door materialen te leveren, van machetes en snoeischaren tot verf en containers voor het afvoeren van plantaardig afval en puin.
Het werk van de vrijwilligers heeft al tot positieve reacties geleid. “Mensen zeggen dat we een monument verdienen,” vertelt Hannelore Ottevaere. Dit bewijst dat gemeenschappelijke inspanningen een significante impact kunnen hebben op de leefbaarheid en uitstraling van een gebied.
Toewijding leidt tot verandering
Het initiatief van Hannelore Ottevaere en haar medevrijwilligers illustreert hoe toewijding en gemeenschapszin kunnen leiden tot tastbare veranderingen. Terwijl Ten-Bel wacht op een stedenbouwkundige oplossing voor haar situatie, zorgen de inspanningen van deze bewonersgroep ervoor dat de urbanisatie weer begint te stralen, een lichtpuntje in de gemeenschap.
Dit bewonersinitiatief in Tenerife is een inspirerend voorbeeld van hoe lokale gemeenschappen samen kunnen komen om positieve veranderingen teweeg te brengen. Het laat zien dat, ongeacht de grootte van de uitdaging, gezamenlijke inspanningen een significante impact kunnen hebben op de omgeving en de gemeenschap als geheel. Bron