Honing van Tenerife
Miel de Tenerife – Honing van Tenerife
De beschermde oorsprongsbenaming, Denominación de Origen Protegida (DOP) “Miel de Tenerife” geldt uitsluitend voor honing die is geproduceerd, geconditioneerd en verpakt in het afgebakende geografische gebied. En afkomstig is van bedrijven, ingeschreven in het overeenkomstige register en die voldoen aan de voorschriften van het “Pliego de Condiciones”, het productdossier.
“Miel de Tenerife” is honing die door honingbijen op het eiland Tenerife wordt geproduceerd op basis van nectar van bloemen of uit afscheidingen van andere plantendelen die in de verschillende ecosystemen van Tenerife groeien. Deze wordt verzameld in bijenkasten met verschuifbare raten en die tijdens de productie geen thermische behandeling ondergaat.
De honing wordt gekenmerkt door zijn grote verscheidenheid aan kleuren, smaken en soorten. Het geografische productiegebied van de honing met de DOP “Miel de Tenerife” beslaat het hele eiland Tenerife, dat met zijn vele microklimaten en grillige topografie verschillende vegetatieniveaus kent met een uitzonderlijke rijkdom aan flora, vol endemische soorten.
“Miel de Tenerife” kan bestaan uit:
- multiflorale honing – zonder overheersing van de kenmerken van een bepaalde botanische soort, maar een mengeling van verschillende soorten.
- monoflorale honing – met overheersing van de kenmerken van een bepaalde botanische soort en met organoleptische, fysisch-chemische en melisopalinologische eigenschappen die in het productdossier voor elke soort zijn vastgesteld.
- honingdauwhoning.
Soorten honing
Honing van Avocado (Persea americana)
Miel de Aguacate – Deze honing wordt geproduceerd in kustgebieden, in de lente en heeft een zeer donkere amberkleur, bijna zwart, met een trage kristallisatie. Hij heeft een karakteristiek en intens aroma dat doet denken aan karamel en rijp fruit en een licht zoute smaak. Van oudsher wordt het gebruikt om te kneden met gofio en gedroogd fruit en noten.
Barrilla honing (Mesembryanthemum crystallinum)
Miel de Barilla – Dit is een heel bijzondere honing die in de lente wordt geproduceerd in de kustgebieden op de zuidelijke hellingen van het eiland. Hij valt op door zijn zeer romige gekristalliseerde textuur, zijn lichte kleur, meestal met strepen, en zijn zachte, warme melksmaak die doet denken aan toffee. Het is ideaal om direct op brood te eten, met boter of olie en om kruidenthee mee te zoeten.
Heidehoning – Brezal (Erica arborea)
Miel de Brezal – Heidehoning wordt geproduceerd in gebieden waar heide en laurierstruiken samenkomen aan het begin van de kruin van het bos. Hij heeft een donkere kleur met bruintinten en een vroege kristallisatie die gekenmerkt wordt door harsachtige en natte aardse aroma’s, vergezeld van een milde wrangheid. Het is geschikt voor het kruiden van vlees en het zoeten van lichte infusies.
Kastanjehoning (Castanea sativa)
Miel de Castaño – Kastanjehoning heeft een grote persoonlijkheid, over het algemeen vloeibaar. Hij heeft een donkerbruine kleur, een aanhoudende geur en smaak, met toetsen van hout en een vleugje dierlijkheid, met een uitgesproken bittere eindtoets die hem uniek maakt. Het is een zomerhoning, ideaal om te combineren met vlees, maar ook voor het kneden van gofio en in desserts.
Venkelhoning (Foeniculum vulgare)
Miel de Hinojo – Venkelhoning, een zomerhoning die voornamelijk wordt geproduceerd in het binnenland en de bergen van het noordelijke deel van het eiland. Hij is donker amberkleurig en laat gekristalliseerd. De smaak is heel uniek, kruidig met duidelijke hints van zoethout. Het is een zeer geschikte honing voor het bereiden van vlees, vooral wild, en om zo te eten.
Malpica honing (Carlina xeranthemoides)
Miel de Malpica – Malpica is een endemische distel die alleen groeit in de omgeving van de vulkaan El Teide, op een hoogte van meer dan 1.200 meter. De bijen maken hiervan een honing met een zeer romige textuur, een lichte kleur met parelachtige accenten en een milde smaak, met een uitgesproken bloemenaroma. Het is een laatzomer, bijna herfsthoning, bijzonder geschikt voor bij brood, desserts en om infusies mee te zoeten.
Honing van Mielada
Miel de Mielada – Honing van donkere amberkleur met groenige tinten, vegetale, warme en geroosterde geur. Hij heeft een uitgesproken warm gebrand aroma met zoute sensaties. Deze honing wordt in het voorjaar geproduceerd in enkele gemeenten in het noorden van het eiland. Hij is bijzonder geschikt om te eten met kaas, maar ook gekneed met gofio of als dressing voor salades.
Piterahoning (Agave americana)
Miel de Pitera, wordt langs de hele kust van het eiland geproduceerd, maar is prominenter aanwezig in het zuiden en oosten van het eiland. Hij is amberkleurig of donker amberkleurig, hoewel dit afhangt van de aanwezige flora. Hij wordt in de zomer geproduceerd en onderscheidt zich door een intens, consistent, dierlijk aroma en smaak, waarvan de kristallisatie afhangt van de omgevingsflora. Het intense aroma maakt de honing geschikt als dressing voor vlees en gevogelte.
Pennyroyal honing (Bystropogon origanifolius)
Miel de Poleo – Pennyroyal honing. Deze honing wordt geproduceerd in het midden en op de toppen van het eiland, voornamelijk in het zuidwesten. Hij wordt geproduceerd in de zomer en heeft een heldere amberkleur, een zeer intens aroma en smaak met uitgesproken chemische en bloemige kenmerken. Het is een honing met een gemiddelde kristallisatie, afhankelijk van de aanwezige flora, en is geschikt voor het zoeten van infusies.
Honing van Relinchón (Hirschfeldia incana)
Miel de Relinchón – Deze honing valt op door zijn intens gele eidooier kleur en zijn gekristalliseerde textuur. Het is een honing met een fruitig en levendig aroma met groene plantaardige toetsen. Hij wordt in de lente geproduceerd in de noordelijke valleien van het eiland. Hij is geschikt voor bij kazen, desserts en infusies of om op brood te smeren.
Bruine honing van El Teide (Spartocytisus supranubius)
Miel de Retama del Teide – Deze top honing, geproduceerd in het Nationaal Park El Teide en omgeving, geniet een grote traditie en bekendheid. Hij heeft een zeer lichte amberkleur met gouden tinten en zeer weinig neiging tot kristalliseren, waardoor hij meestal vloeibaar is, maar met een hoge viscositeit. Het heeft een milde smaak en een delicaat bloemig en fruitig aroma, met hints van groenten, waardoor deze geschikt is voor het zoeten van infusies en het maken van desserts.
Tajinaste honing (Echium soorten)
Miel de Tajinaste – Zeer heldere, witte voorjaarshoning met beige tinten, die snel kristalliseert met een romige consistentie. Milde en warme smaak, met aangename balsamico-nuances. Wordt gewaardeerd als zoetstof en om gerechten te begeleiden zonder de smaak te maskeren.
Tederahoning (Aspalthium bituminosum)
Miel de Tedera – Dit is een voorjaarshoning die in het noorden van het eiland wordt geoogst. De kleur is heel licht, met een gele tint. Hij heeft een gemiddelde neiging tot kristallisatie, afhankelijk van de begeleidende flora. Hij heeft een delicate, fruitige, plantaardige geur die doet denken aan kokosnoot. Hij is ideaal voor directe consumptie met brood en zuivelproducten.
Casa de la Miel
Sinds zijn oprichting heeft de Casa de la Miel de nieuwsgierigheid gewekt van talrijke bezoekers die de geheimen van de wereld van de bijen en hun honing willen leren kennen.
Het Bezoekerscentrum Casa de la Miel is opgericht om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar informatie over de honing van Tenerife en wil ons dichter bij dit unieke product brengen door kennis over de oorsprong ervan en de middelen om de kwaliteit ervan te garanderen.
Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum Casa de la Miel is opgenomen in het museumaanbod van Casa del Vino.
De Casa de la Miel bevindt zich in El Sauzal, in een uniek gebouw van het complex Finca La Baranda (eigendom van het Cabildo de Tenerife).
Dit centrum is op 10 februari 1996 met zijn activiteiten begonnen. Het is een project dat rechtstreeks in contact staat met de bijenteeltsector, via opleidingsactiviteiten, dienstverlening en een andere reeks acties die trachten te voldoen aan de behoeften van de bijenteeltsector van het eiland, waarbij zowel de oorsprong als de kwaliteit van de honing wordt gegarandeerd en tegelijkertijd de kennis en de promotie ervan worden bevorderd.
De Casa de la Miel bevindt zich in El Sauzal, in een uniek gebouw van het complex Finca La Baranda (eigendom van het Cabildo de Tenerife).
Dit centrum is op 10 februari 1996 met zijn activiteiten begonnen. Het is een project dat rechtstreeks in contact staat met de bijenteeltsector, via opleidingsactiviteiten, dienstverlening en een andere reeks acties die trachten te voldoen aan de behoeften van de bijenteeltsector van het eiland, waarbij zowel de oorsprong als de kwaliteit van de honing wordt gegarandeerd en tegelijkertijd de kennis en de promotie ervan worden bevorderd.
Diensten
De Casa de la Miel is een dienstencentrum dat zich richt op de bijenteelt en biedt legale bijentelers diverse diensten aan waarbij rekening wordt gehouden met hun behoeften. Deze diensten zijn gericht op het ondersteunen van de sector.
De diensten van de Casa de la Miel zijn geregeld in het door de plenaire vergadering van het Cabildo Insular de Tenerife goedgekeurde reglement van orde. Ze kunnen in vier categorieën worden ingedeeld:
- Honingbereiding
- Lamineren van bijenwas
- Laboratorium voor kwaliteitscontrole
- Diverse advies- en promotiediensten voor de sector en de bijenteelt op Tenerife
De Casa de la Miel is sinds zijn oprichting een referentiepunt geworden voor de bijenteelt op het eiland Tenerife en op de Canarische Eilanden.