Barraquito, canarische koffie cocktail met likeur
In dit bericht lees je wat een barraquito is, hoe zelf een barraquito te maken met zelfs een instructie video.
Ook lees je “hoe een barraquito te drinken?” en wat zijn oorsprong is, ook meer over likeur 43.
De lekkerste koffie van Tenerife: ontdek de barraquito
Op Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, vind je niet alleen prachtige stranden, indrukwekkende vulkanen en een aangenaam klimaat. Het eiland herbergt ook een rijke gastronomische traditie met unieke smaken en dranken. Eén daarvan is de barraquito, een heerlijke koffiecocktail die menig hart sneller doet slaan. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van deze lokale specialiteit.
Wat is een barraquito?
Een barraquito is veel meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een waar kunstwerk dat bestaat uit verschillende zorgvuldig opgebouwde laagjes. In een typisch hoog en smal glas vind je achtereenvolgens gecondenseerde melk, likeur 43, espresso, warme opgeklopte melk, een schijfje limoen en een snufje kaneel. Deze ingrediënten vormen samen een harmonieus geheel met een onweerstaanbare smaak.
Hoe maak je zelf een barraquito met laagjes, bekijk het recept?
Om thuis te genieten van een authentieke barraquito, heb je het volgende nodig:
- Gecondenseerde melk
- Likeur 43
- Sterke espresso
- Warme, opgeschuimde volle melk
- Schijfjes limoen
- Kaneelpoeder
Schenk eerst een laagje gecondenseerde melk in een klein glaasje. Voeg daar voorzichtig de likeur 43 (alcohol) aan toe, gevolgd door het melkschuim. Giet vervolgens langzaam de warme opgeschuimde melk erbij.
Een barraquito wordt steeds afgewerkt met een stukje limoen en kaneelpoeder.
Als laatste laat je de espresso via een lepel (bolle kant) in het glas lopen, zodat die mooi op de warme melk blijft drijven. Werk af met een partje limoen op de rand en een snuifje kaneel. Opdrinken maar, dit echt spaans koffiedrankje!
Geschiedenis van de barraquito en “el Barraco”
De barraquito kent zijn oorsprong in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. In de lokale Bar Imperial bestelde een zekere Sebastián Rubio, bijgenaamd “El Barraco” of “El Barraquito”, steevast zijn ‘speciaal bereide koffie’.
Die koffie bestond uit likeur 43, gecondenseerde melk, limoen en kaneel. Al snel werd dit drankje populair onder de naam barraquito, als eerbetoon aan Rubio’s bijnaam.
Prijzen en variaties van deze speciale cocktail
Voor een barraquito betaal je in cafés en bars doorgaans tussen de 1,25 en 1,50 euro. Bestel je hem in een restaurant, dan loopt de prijs al gauw op tot 2,50 à 3,50 euro en in sommige gevallen zelfs €5,50.
In Santa Cruz vind je een ludieke variant op de traditionele barraquito: de “Hansje en Grietje” met maar liefst zes verschillende kleuren, waaronder blauwe gecondenseerde melk en roze tequila.
Een leuke variatie die men kan drinken bij “La Gintonería” in Santa Cruz (Av. Tres de Mayo 73), deze barraquito werd genoemd “Hansje en Grietje”.
Jammer, maar ondertussen is “La Gintonería” permanent gesloten.
Deze speciale barraquito telt zes kleuren:
- blauwe gecondenseerde melk
- tequila-roos
- melk
- koffie
- opgeschuimde melk
- snoepjes
Barraquito vs. zaperoco
Hoewel de barraquito de bekendste koffiecocktail van Tenerife is, bestaat er nog een vergelijkbaar drankje: de zaperoco. Het belangrijkste verschil zit hem in de locatie en de dosis van de ingrediënten van dit Spaanse koffiedrankje.
Van Puerto de la Cruz tot Buenavista del Norte, in het noorden van het eiland, spreekt men van een zaperoco in plaats van een barraquito, de iconische Spaanse koffiedrankje. Sommigen beweren dat een zaperoco ook meer likeur bevat, maar dat verschilt per bar en barman.
Tips om van je barraquito te genieten
Een vers bereide barraquito is een streling voor het oog dankzij de verschillende gekleurde laagjes. Laat die gerust even met rust zodat je optimaal van dit kunstwerkje kunt genieten. Als je wilt beginnen met drinken, roer dan eerst zachtjes met een lepel door de onderste laag gecondenseerde melk. Proef en voeg naar smaak extra zoetheid toe. Hou er wel rekening mee dat sommige barmannen al kwistig omspringen met de gecondenseerde melk. Zelf hou ik ervan om mijn barraquito lekker warm op te drinken!
Maar pas op: dit Spaanse koffiedrankje is verslavend lekker!
De barraquito mag dan wel klein zijn, hij is groot in smaak en betekenis. Deze iconische koffiecocktail verovert niet alleen de harten van de locals, maar ook die van toeristen die Tenerife bezoeken. Met zijn rijke geschiedenis, unieke samenstelling en onmiskenbare aantrekkingskracht is de barraquito een ware ambassadeur van de Canarische eilanden. Beleef zelf het eilandgevoel en geniet van deze heerlijke specialiteit tijdens je verblijf op Tenerife.
Likeur 43: de zoete geheime touch
Wat is likeur 43?
Licor 43, ook bekend als Cuarenta y Tres (drieënveertig in het Spaans), is een zoete, goudkleurige likeur. Hij wordt gemaakt van een geheim recept dat bestaat uit 43 verschillende ingrediënten, vandaar de naam. Denk aan citrusvruchten, vanille, kruiden, en andere natuurlijke aroma’s die essentieel zijn voor een barraquito recept. Al deze smaken samen zorgen voor een unieke en complexe smaakbeleving.
Oorsprong en geschiedenis
Likeur 43 vindt zijn oorsprong in het zuiden van Spanje, in het stadje Cartagena. Volgens de legende zou het recept afkomstig zijn van de Romeinen, die al in de oudheid experimenteerden met het mengen van kruiden en specerijen. Het was echter de familie Zamora die in 1946 begon met de commerciële productie van de likeur. Sindsdien is likeur 43 uitgegroeid tot een internationale bekendheid en een van de populairste Spaanse likeuren.
Smaken en serveertips
Likeur 43 heeft een rijke, zoete smaak met tonen van vanille, caramel en citrus. Dankzij zijn veelzijdigheid is het een favoriet ingrediënt in cocktails en desserts. Naast de onmisbare rol in de barraquito, kun je likeur 43 ook puur serveren, on the rocks of als onderdeel van andere mixturen zoals de ‘mini beer’ (met citroensap) of de ‘blanco y negro’ (met cola).
Likeur 43 in de barraquito
In de traditionele barraquito speelt likeur 43 een sleutelrol, verrijkt met een basis van sterke koffie. De zoete, aromatische smaak van de drank vormt een perfect huwelijk met de bittere espresso, de romige melk, het rijke schuim, en de pittige kaneel. Het is dan ook moeilijk voor te stellen hoe een barraquito zou smaken zonder de kenmerkende touch van likeur 43.
Andere toepassingen
Behalve in de barraquito kun je likeur 43 ook verwerken in tal van andere gerechten en dranken. Wat dacht je van een likeur 43-tiramisu, een cheesecake met likeur 43 of een verfrissende zomerse sangria met dit gouden drankje als geheime ingrediënt? Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek zelf hoe veelzijdig deze Spaanse klassieker wel niet is.
Film met duidelijke instructies hoe een Barraquito koffie te maken
Het filmpje (in het spaans) toont exact de diverse handelingen hoe een lekkere barraquito te maken.
Veelgestelde vragen over de Barraquito
Hoe drink je deze “Spaanse koffie”?
De beste manier is om de lepel tot onderaan het glas te brengen (in de gecondenseerde, maar mierzoete, melk) en dan eventjes te roeren.
Vervolgens proef je, vind je het zoet genoeg, dan is de barraquito klaar om drinken en begint het genot.
Indien het voor jou wat zoeter mag, nogmaals zachtjes roeren met de lepel onderaan in het glas. Tot het koffiedrankje naar jouw smaak zoet genoeg is.
Drink deze godendrank niet té zoet!
Als je zomaar begint te roeren en alle gecondenseerde melk omroert, dan is de kans groot dat de barraquito net te zoet wordt. Dat zou jammer zijn, ook omdat bij sommige bar/restaurants de ober nogal royaal de superzoete gecondenseerde melk toevoegt.
Zelf drink ik een barraquito vrij snel uit, omdat ik deze lekkere koffie graag zo heet mogelijk degusteer.
Waar kun je een barraquito bestellen?
Barraquito wordt vaak geserveerd in Spaanse en Canarische cafés en is een populaire keuze onder koffieliefhebbers die de smaak van de Canarische eilanden willen ervaren.
Ook in restaurants na het eten is de barraquito een ideale afsluiter van de maaltijd.
Wat is de traditionele wijze om een barraquito te serveren?
Een Barraquito wordt traditioneel geserveerd in een glas met mooie lagen van gecondenseerde melk, sterke koffie, Licor 43 en melkschuim. Het maken van een Barraquito is een kunst op zich en het serveren ervan in verschillende laagjes maakt het een visueel aantrekkelijke drank.
Groot gelijk Brechtje,
Het is een verslavend drankje ;-)
Geniet ervan,
Guy H.
Ik dronk dit heel veel in Tenerife
Dag Gerda,
Een heel goeie vraag, hier in Tenerife zal je die zeker wel kunnen vinden. De originele barraquito wordt geserveerd in een smal glaasje.
Dat kan je misschien wel vinden in Nederland.
Succes,
Guy H.
Waar
Kan ik de glaasjes kopen,ik kan ze nergens Vinden
Dag J. Verleecke,
De alcohol component is likeur 43 (zie lijst ingrediënten, je hebt er waarschijnlijk overgelezen ;-)
Groeten,
Guy H.
geen achohol?
Dag Chrisje,
Delhaize en Colruyt verkopen Likeur 43 (prijs 18-20 euro).
Het recept van likeur 43 is geheim, hetgeen er zeker inzit:
alcohol, vanille, citrusvruchten en kruiden.
Veel plezier,
Guy H.
Beste,
Waar kan ik in Belgie deze drank ” likeur 43 ” aankopen ?
Zelf drink ik geen achohol. Op welke manier (andere zoetstof / kleur / aroma) kan ik deze aanmaken ?