Nieuwe regels voor elektrische steps in Adeje, Tenerife

Nieuwe regels voor elektrische steps in Adeje - dame op step
Beeld gemaakt door AI

Adeje neemt maatregelen voor veilig en geordend gebruik

Het gebruik van elektrische steps is de afgelopen jaren enorm toegenomen in Adeje en andere delen van Tenerife. Hoewel deze voertuigen een populaire manier van vervoer zijn geworden, hebben ze ook voor problemen gezorgd, zoals het gebrek aan orde bij het parkeren en het risico voor voetgangers en bestuurders.

De gemeente Adeje heeft nu besloten om als tweede gemeente op Tenerife, na Santa Cruz, specifieke regels goed te keuren voor het gebruik van elektrische steps.

Verplichte helmen en hogere boetes

Een van de belangrijkste maatregelen is de verplichting om een helm te dragen tijdens het rijden op een elektrische step. Dit moet het aantal ongelukken verminderen en de veiligheid van zowel gebruikers als voetgangers verbeteren. Daarnaast worden de boetes voor het verkeerd parkeren of achterlaten van steps verhoogd.

Het initiatief, dat deel uitmaakt van het Plan de Movilidad Urbana Sostenible (PMUS) (Plan voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit), is bedoeld om het gebruik van dit soort voertuig te reguleren en te beperken.

Mercedes Vargas Delgado, locoburgemeester en gemeenteraadslid voor Veiligheid en Mobiliteit van Adeje, is verantwoordelijk voor het opstellen van de regels. Het raadslid hoopt dat deze nieuwe regelgeving voor het einde van het jaar wordt goedgekeurd en benadrukt dat deze streng en hard moet zijn om de effectiviteit te garanderen.

Aanpak van overlast

In 2023 werden er meer dan 4.000 elektrische steps verwijderd van de openbare weg in Adeje. Dit laat zien hoe groot het probleem is geworden. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de openbare ruimte ordelijker wordt gebruikt en dat inwoners en bezoekers minder last hebben van rondslingerende steps.

Controle op verhuurbedrijven

De gemeente gaat ook strenger toezicht houden op de bedrijven die elektrische steps verhuren. Er zijn momenteel drie officieel geregistreerde bedrijven in Adeje, maar het beheer van de voertuigen is vaak problematisch geweest.

De hogere boetes voor het verwijderen en ophalen van achtergelaten steps moeten bedrijven aanmoedigen om verantwoordelijker om te gaan met hun voertuigen.

Voorlichting voor jongeren

Om bewustwording te creëren, is de gemeente begonnen met het geven van voorlichtingen op scholen. Hierbij wordt uitgelegd hoe je op een verantwoorde manier gebruik kunt maken van elektrische steps en waarom het belangrijk is om de regels te respecteren.

Nieuwe regels voor elektrische steps, regionale aanpak gewenst

Hoewel Adeje de eerste gemeente in het zuiden van Tenerife is die deze regels invoert, werken andere gemeenten zoals Arona ook aan soortgelijke maatregelen. Er wordt erkend dat een betere samenwerking tussen gemeenten nodig is om de effectiviteit van de regels te garanderen, vooral omdat er vaak geen duidelijke geografische grenzen zijn tussen gemeenten.

Overweeg ook om alternatieve vormen van duurzaam vervoer te gebruiken, zoals fietsen of het openbaar vervoer. Dit kan niet alleen helpen bij het verminderen van de drukte op de stoepen, maar draagt ook bij aan een schonere en groenere omgeving in Adeje.

Met deze nieuwe regels hoopt Adeje niet alleen de openbare ruimte beter te ordenen en de veiligheid te verbeteren, maar ook een duurzamere en evenwichtigere vorm van mobiliteit te stimuleren. Bron

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…