Pico del Teide
een werkende vulkaan

Pico del Teide Tenerife - de hoogste berg van Spanje
Pico del Teide

El Teide, de hoogste berg van Spanje

Een uitstap naar de Pico del Teide is een ervaring op zich. Onderweg naar de hoogste piek van Spanje, kom je terecht in een wereld van lava, gevolg van vroegere vulkaan uitbarstingen. De laatste dateert van 1909.

Het “Parque Nacional del Teide” omvat 18.990 ha en sinds 2007 is dit gebied opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Pico del Teide met zijn hoogte van 3715 meter boven de zeespiegel en ongeveer 7500 meter boven de zeebodem bied je, bij heldere dagen, adembenemende vergezichten van de Canarische eilanden en de azuurblauwe Atlantische Oceaan. Doch het uitzicht op een eindeloos wolkendek, bij bewolkte dagen, is ook heel apart en uniek.

Tickets met voorrang voor de kabellift naar El Teide

Een bezoek aan de Teide, de hoogste berg van Spanje is een onvergetelijke belevenis. Men kan met de kabellift tot op een hoogte van ongeveer 3550 meter komen.

Om met de kabellift naar El Teide te gaan, kan je best op voorhand en online je tickets bestellen. Je bespaart heel wat tijd, omdat je niet meer hoeft aan te schuiven. De prijs is gelijk, maar je hebt veel minder stress.

Bestel hier je tickets met voorrang voor de kabellift naar El Teide.

Goed om weten

  • Bijzondere weersomstandigheden, in het bijzonder tijdens de winter, kunnen de veiligheid van de wegen beïnvloeden die naar de kabellift leiden (sneeuw, vallende rotsen…) en daardoor kunnen tours plotseling geannuleerd worden.
  • Het wordt aanbevolen om van tevoren contact op te nemen met Teleferico voor de weersomstandigheden. Dit kan van invloed zijn op de activiteit.
  • Trek warme kleding aan en comfortabele schoenen, vergeet je hoed niet, zonnebril en zonnebrandcrème (indien nodig).
  • Mensen met gezondheidsproblemen moeten eerst een arts raadplegen voordat deze activiteit ondernomen kan worden.
  • Deze activiteit wordt afgeraden voor mensen met ademhalings- of hartproblemen, zwangere vrouwen of baby’s en jonge kinderen.
  • In augustus is het verstandig om de kabelbaan voor 10u00 uur of na 13u00 te nemen, om lange wachtrijen te vermijden (wachten op de kabellift).
  • Jonge kinderen tot en met 2 jaar kunnen niet aan de tour deelnemen als er gebruik wordt gemaakt van transportmiddelen (buggy etc…). 

De geboekte tickets zijn makkelijk online te annuleren tot 24 uur vóór de reservatie. Je tickets kan je afprinten, doch tickets via mobiel worden eveneens geaccepteerd, net wat makkelijker. Reserveer nu je tickets met voorrang !

Maar de sportievelingen kunnen nog verder de Teide beklimmen tot helemaal aan de top van de vulkaankrater. Hiervoor heb je een vergunning nodig (Permiso de Acceso).
Lees hieronder hoe je die bekomt.

Aanvragen vergunning Pico del Teide (Permiso de Acceso)

Deze vergunning is GRATIS en kan men online aanvragen:

Ga naar Reservas Parques Nacionales selecteer de dag en periode, daarna ingeven van uw identiteitsgegevens. Vervolgens 2 kopies afdrukken én neem ook een kopie van uw identiteitskaart.

Iedere aanvrager kan maximum 9 personen mee op zijn vergunning laten zetten. Dit betekent dat 1 vergunning goed is voor maximum 10 personen.

Doe de aanvraag op tijd (minstens één of meerdere maanden op voorhand) dan heb je een grotere keuze van dagen en tijdstippen.

Vergunningen kunnen worden aangevraagd tot uiterlijk de dag ervoor vóór 14u00, afhankelijk van beschikbaarheid.

Er is elke dag keuze uit de volgende periodes:

  • periode 1 van 09u00 tot 11u00
  • periode 2 van 11u00 tot 13u00
  • periode 3 van 13u00 tot 15u00
  • periode 4 van 15u00 tot 17u00 – als je periode 4 zou kiezen, hou er dan rekening mee dat de laatste kabellift naar beneden vertrekt rond 16u30, in de winter soms zelfs vroeger!

Om veiligheidsredenen krijgen er tegelijkertijd maximum 50 personen toegang om de top te beklimmen. Rond de krater mogen er slechts maximum 10 personen tegelijk aanwezig zijn.

Let op

  • Elke persoon vermeld op de vergunning is verplicht een officieel identificatie document te tonen (D.N.I, paspoort of identiteitskaart) vooraleer de beklimming van “Telesforo Bravo trail” aan te vangen, indien gevraagd door het personeel van het Park.
  • Indien er geen identificatiebewijs kan worden getoond, wordt de vergunning geannuleerd voor de aanvrager tezamen met alle andere personen op deze vergunning.
  • De vergunning is niet geldig wanneer de aanvrager niet aanwezig is.
  • Wanneer een vergunning niet wordt gebruikt, kan men gedurende een periode van 3 maanden geen nieuwe vergunning aanvragen.

Wat zijn de beste dagen en uren om El Teide te bezoeken?

Er zijn betere en slechtere tijdstippen om de Teide te gaan bezoeken. In het algemeen is het het beste om de kabelbaan naar de top te nemen tussen 12u00 en 16u00, hoewel de hitte een handicap kan zijn, is het de moeite waard om het beste uitzicht te krijgen.

De beste dagen om dit wonder van de natuur te bezoeken zijn maandag, vrijdag en zaterdag. En de tijd van het jaar waarin er de meeste bezoekers zijn is gedurende de zomerperiode.

Op El Teide ‘s nachts naar de sterren kijken

Voor wie wil ontdekken wat er ‘s nachts te zien is op de Teide, is er nog een andere mogelijkheid: een sterrentour maken naar de top van de berg, vanwege de extreem heldere hemel. Dit is zelfs zo indrukwekkend dat de Stichting Starlight begin 2014 de Teide-hemel het Starlight-certificaat heeft toegekend in de categorie toeristische bestemming.

Observatorium El Teide op Tenerife

De Canarische Eilanden behoren samen met Chili en Hawaï tot de drie beste plaatsen ter wereld om de hemel te observeren en daarom is het Observatorium van Tenerife het grootste zonne-observatorium ter wereld; de breedtegraad van de archipel, de ligging van de eilanden en een altijd heldere hemel dankzij de passaatwinden verklaren waarom.

Het Teide Observatorium werd in 1964 operationeel, een eeuw nadat de Engelse astronoom Piazzi Smyth Tenerife bezocht op een wetenschappelijke expeditie op zoek naar de beste sterrenhemel boven de bergen voor astronomische waarnemingen. Deze astronoom kan worden beschouwd als een pionier van de moderne astronomie en de eerste promotor van het Teide Observatorium, aangezien hij de eerste was die tijdens die expeditie in 1856 twee observatoria installeerde, één op El Teide en één in Guajara.

De Sterrenwacht van Tenerife heeft ontdekt dat de zon een eigen frequentie heeft en dat deze, net als een hart, elke vijf minuten klopt.

Het observatorium wijdt zijn wetenschappelijke activiteit aan zonne-observatie en robotsterrenkunde, met een groot aantal zonne- en nachttelescopen van verschillende Europese landen. Het werk van de onderzoekers bij de Sterrenwacht van Tenerife draagt bij tot gemiddeld één wetenschappelijke publicatie per dag.

Naast wetenschappelijk onderzoek is het Observatorium El Teide ook een populaire toeristische attractie op het eiland, waar bezoekers de mogelijkheid hebben om een kijkje te nemen in de wereld van de sterrenkunde.

Is er vulkanische activiteit op El Teide?

De Teide op Tenerife is een van die vulkanen die activiteit blijft vertonen. Om als uitgestorven te worden beschouwd, moet er minimaal 15.000 jaar verstreken zijn sinds de laatste vulkanische activiteit werd geregistreerd. Normaal gesproken spreekt men van een slapende vulkaan als er geen teken van activiteit is geweest, maar dat betekent niet dat ze elk moment geactiveerd kunnen worden.

De vulkaan zelf is echter slapend en er is momenteel geen vulkanische activiteit bekend. De laatste uitbarsting vond plaats in 1909, meer dan honderd jaar geleden.

Ondanks de voortdurende vulkanische activiteit blijft El Teide een van de meest bezochte locaties in Spanje en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Tenerife. 

Op deze pagina kan je het overzicht vinden van de wekelijkse vulkanische activiteit op Tenerife. Ter info: Guayota betekent “kwade geest die de diepten van de berg Teide bewoonde”.

Is er vulkaanrisico in Tenerife?

In een document onder leiding van geoloog Joan Martí werd de waarschijnlijkheid van een uitbarsting van de Teide in de komende jaren en het verloop daarvan berekend. In het Bulletin of Volcanology wordt opgemerkt dat het vulkanische complex El Teide-Pico Viejo één van de belangrijkste actieve vulkanische complexen in Europa is, maar traditioneel niet als explosief wordt beschouwd en een significante bedreiging vormt voor het eiland Tenerife.

De resultaten van deze studie wijzen er echter op dat het gevaar van het vulkanische complex El Teide-Pico Viejo niet verwaarloosbaar is en zorgvuldig in aanmerking moet worden genomen bij de kwantificering van het vulkanisch risico van Tenerife.

Ontstaan van de Pico del Teide

De Teide is de derde hoogste en meest omvangrijke vulkanische structuur op aarde (na de Mauna loa en de Mauna kea op Hawaï) en tevens de hoogste berg van heel Spanje. Hij wordt ingedeeld als stratovulkaan, dat is een hoge, steile kegelvormige vulkaan die bestaat uit opeenvolgende lagen gestolde en verharde lava en tefra (= materiaal dat tijdens een vulkanische uitbarsting uit de lucht naar beneden valt). Deze vulkanen staan bekend om hun frequente en krachtige uitbarstingen.

Ongeveer 170.000 jaar geleden ontstond de Teide – wat geologisch gezien voor een vulkaan jong is – door het verschuiven van een bestaande vulkaan die nog groter was. Dit proces leidde tot het ontstaan van de caldera Las Cañadas del Teide. Terwijl de Teide vorm kreeg, werd zijn krater gevuld met lava en ander vulkanisch materiaal zodat momenteel slechts een deel van de wanden zichtbaar is.

De vulkanische lagen groeiden doordat opeenvolgende uitbarstingen van steeds stroperiger lava elkaar overlapten. In de afgelopen 20.000 jaar hebben de meeste uitbarstingen (Montaña Blanca, Pico Cabras, enz.) plaatsgevonden rond de basis van de Teide, want hoe hoger, hoe moeilijker het is voor lava om vanaf de top uit te barsten.

Het feit dat Tenerife in wezen een vulkanisch eiland is, blijkt duidelijk uit de talrijke uitbarstingen. In het verleden zijn er veel vulkaanuitbarstingen geweest. Sommige vonden plaats na de kolonisatie en zijn dus goed gedocumenteerd.

Van 1704 tot 1705 brak op drie verschillende plaatsen een spleetuitbarsting uit:

  • Fasnia
  • Siete Fuentes
  • Volcán de las Arenas

Vervolgens barstte Montaña Negra in Garachico gedurende negen dagen uit, van 5 tot 14 mei 1706. Dit is de enige geregistreerde uitbarsting die opmerkelijke verwoestingen veroorzaakte. De gevolgen van deze gebeurtenis bepaalden een groot deel van de geschiedenis van Garachico.

De uitbarsting van Pico Viejo of Chahorra vond plaats binnen de grenzen van het Nationaal Park El Teide. Deze begon op 9 juni en duurde tot 8 september 1798, waarmee het de langste uitbarsting in de geschiedenis was.

De meest recente vulkanische uitbarsting vond plaats op 18 november 1909 in de vulkaan Chinyero, die na de uitbarsting slechts drie van zijn negen monden over hield.

De uitbarstingen van Arafo, Siete Fuentes en Fasnia zijn te zien in het noordoosten van Las Cañadas en vormen het begin van een boeiende reis om het geologische verleden van Tenerife te begrijpen. Via wandelpaden door het fonoliet, puimsteen en obsidiaan kunt u de opmerkelijke overblijfselen en lavastromen van eerdere uitbarstingen aanschouwen, omringd door de grootsheid van de Teide en de Montaña Blanca.

Video-simulatie van een vulkaanuitbarsting van El Teide

Simulatie vulkaanuitbarsting El Teide

Lees hier meer en hier.

Nacht doorbrengen in Altavista Refuge

Altavista Refuge

Bezoekers die de nacht doorbrengen in het bezoekerscentrum Refugio de Altavista om de zonsopgang te zien vanaf de krater hebben geen vergunning voor toegang Pico del Teide nodig. Een afgestempelde kopie van de aanvraag om de nacht door te brengen in de Altavista Refuge heeft dezelfde waarde als een vergunning.

Lees hier het volledig reglement (Word document in het Engels):
Reglement toegang Pico del Teide

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…